fbpx
TÜ Pärnu kolledži turismi- ja hotelliettevõtluse osakonna praktikakorralduse spetsialist Errit Kuldkepp korraldab kolledži tudengite praktikat juba kolmandat aastat. Tänavu lähetas ta eri riikidesse ja kontinentidele 49 tudengit. Neist neli katkestas praktika poole pealt. “Üliõpilased saavad elukogemuse, neil avardub arusaam Eestist, laieneb silmaring,” kirjeldas Kuldkepp, kes tudengina samuti välismaal praktiseerinud.

Tänavu (2009) suvel lennutas Tartu ülikooli Pärnu kolledž eri riikidesse teeninduspraktikale kokku 49 tudengit, kes kogusid töö- ja elukogemusi peaasjalikult hotellirestoranides lihttöid tehes.

14 tudengit läks Hispaaniasse, 27 Kreekasse, mõni Norrasse, Saksamaale, Soome. USAsse Miamisse ja Hawaiile sõitis neli noort.

Artikkel ilmus meediaväljaandes Pärnu Postimees, 17.09.2009 

 

Võõrad keeled ja kombed

Kaldoja ja Koppel töötasid suvel Hispaanias Mallorcal Puerto de Alcudia kolmetärnihotellis. Kaldoja oli ametis hotelli restorani söögisaalis, kus tal tuli laudu katta ja koristada, voltida servjette ja õhtuti külastajatelt joogitellimusi võtta. Mallorcasse mindi Pärnust kolmekesi.

“Alguses oli tegu, sest me ei osanud hispaania keelt. Meie ülemus aga ei rääkinud inglise keelt. Ei saanud aru, mida me tegema peame. Käisime siis teistel töötajatel sabas ja vaatasime, mida teha tuleb,” meenutas Kaldoja. Neiu lisas, et saab hispaania keelest nüüd aru, kuid korrektselt seda ei räägi. “Kui aga midagi on vaja selgeks teha, saan hakkama küll.”

Hispaanias on palavad siesta-tunnid 12-18 ja siis said noored teha, mida tahtsid: käia rannas või linna peal. Hommikud ja õhtud olid töised. Elati sama hotelli baari kohal korteris. “Õppisin eri olukordadega toime tulema ning seda võõrkeelses keskkonnas. Loodan, et edaspidigi saan minna praktikale,” ütles Kaldoja.

Markus Koppel oli samas hotellis baaripidaja. “Põhiliselt tuli palavuses britte joota,” avaldas Koppel. “Ega seal keegi sind kättpidi töökohal tassi, aga kui eksid, siis pea jagu lühemaks ei võeta. Meeletu palavus. Nalja sai ka. Ülemus oli noorepoolne ja tööpäeva lõpus lükkas ta meist kellegi alati naljaga pooleks basseini või valas mulle pange vett kaela,” rääkis Koppel.

Kätlin Martin töötas Kreekas Samose saarel asuva hotelli restoranis, kus ta koristas ning kattis laudu ja pesi põrandaid. Selle hotelli põhikunded olid skandinaavlased. Aega jätkus saarega tutvumisekski. “Õppisin, kuidas raske iseloomuga inimesi teenindada ja nendega hakkama saada, iseseisvalt toime tulla,” kõneles ta.

Risse Soomets “maandus” Kreeka saare Sitia Beach Resort SPA viietärnihotellis.

“Alguses öeldi, et meil pole teile tööd anda. Siis tegin üht-teist toateeninduses ja baaris. Lõpuks viidi mind üle restorani, kus koristasin ja katsin mitu korda päevas laudu ja poleerisin kahvleid nagu teisedki meie tudengid. Selle vahega, et mul polnud võimalust istetki võtta. Ja seda kaheksa tundi jutti. Iga päev oli nagu maraton,” tunnistas Soomets.

Hotell oli mõeldud jõukatele eakatele Prantsuse abielupaaridele ja seal kõneldi prantsuse keelt. Eesti piiga õppis saarel hoomama nii kreeka kui prantsuse keelt.

 

Avardavad maailmapilti

Kolledži turismi- ja hotelliettevõtluse osakonna praktikakorralduse spetsialist Errit Kuldkepp korraldab kolledži tudengite praktikat juba kolmandat aastat. Tänavu lähetas ta eri riikidesse ja kontinentidele 49 tudengit. Neist neli katkestas praktika poole pealt. “Üliõpilased saavad elukogemuse, neil avardub arusaam Eestist, laieneb silmaring,” kirjeldas Kuldkepp, kes tudengina samuti välismaal praktiseerinud.

32 tudengit sai “Erasmuse” programmi stipendiumi, mis toetas praktikale minejaid igakuise 410 euro ja reisitoetusega, mis kattis lennupiletite maksumuse. Teeninduspraktika tähendab tudengi kokkupuudet lihtsakoelise tööga teenindusasutuses.

“Neil, kes praktika katkestasid, osutus töö raskemaks, kui nad olid ette kujutanud. Noored ei pidanud füüsiliselt vastu,” selgitas Kuldkepp. Tänavu said praktikandid hotellides väikest töötasu: 250-300 eurot kuus.

Välismaal saavad teeninduspraktikat sooritada nii kolledži turismi- ja hotelliettevõtluse eriala kui soovi korral muudegi erialade üliõpilased.